Studenții și profesorii din Moldova se pot înscrie la o bursă de studiu în Letonia.


Studenții din Republica Moldova pot obține o bursă de studii în universitățile letone pentru anul de academic 2024/2025. De asemenea, Letonia oferă și burse pentru participare la școlile de vară organizate de instituții, la care se poate înscrie și personalul academic și de cercetare din țara noastră.

Pot depune actele de înscriere atât studenții de la licență, cât și cei de la masterat și doctorat. Bursele pentru studii de licență și masterat se acordă pentru un an academic – o perioadă de până la 10 luni –, iar pentru doctorat – pentru o perioadă de până la 11 luni. Anul universitar în Letonia durează de la 1 septembrie până la 30 iunie.

Ce trebuie să știi când alegi o universitate

Dosarul poate fi depus de studenții care au finalizat cel puțin un an academic de studii la o instituție de învățământ superior din Republica Moldova sau Letonia.

Limba de predare în universități este letona, însă există și câteva programe de studiu în limba engleză. Informații despre studiile la universitățile din Letonia, despre programele disponibile și alte detalii găsești aici.

În cazul studiilor de masterat, bursele la programele de filologie letonă, literatură letonă, cultură letonă și istorie letonă pot fi acordate pentru doi ani universitari, adică pe întreaga durată a programului de studii.

Procedura de înscriere

Înscrierile se pot face până în data de 1 aprilie 2024, iar persoanele interesate trebuie să se înregistreze în sistem și să își creeze un profil. Ulterior, tot în sistem poate fi completat formularul de înscriere și pot fi atașate documentele necesare.

Dosarul trebuie să conțină:
– scrisoarea de confirmare completată de persoana de contact a instituției de învățământ la care se dorește realizarea studiilor (lista persoanelor de contact);
– CV redactat în Europass;
– scrisoare de motivație;
– un document care să ateste dovada studiilor;
– scrisoare de recomandare;
– planul de studiu;
– certificat de cunoaștere a limbii;
– copia actului de identitate sau a pașaportului.

Toate documentele trebuie să fie în limba engleză sau în limba letonă. Rezultatele vor fi anunțate în luna iunie 2024.

Valoarea bursei de studiu

În fiecare lună, studenții vor primi următoarele burse:
— 500 de euro – licență;
— 600 de euro – masterat;
— 700 de euro – doctorat.

Bursa este suficientă pentru a acoperi sau taxa de școlarizare, sau cazarea și mesele. Suma nu poate acoperi toate cheltuielile din Letonia și nici asigurarea medicală. În unele cazuri, universitatea poate oferi studenților un loc în căminul studențesc sau într-o casă de oaspeți.

Ce trebuie să știi dacă alegi o școală de vară

La o școală de vară se pot înscrie atât studenții, cât și personalul academic și de cercetare din instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.

Procedura de înscriere

Informații despre modalitatea de a aplica pentru o bursă de participare la școlile de vară pot fi găsite pe paginile web ale instituțiilor de învățământ superior din Letonia care le organizează. Lista taberelor și date de contact pot fi găsite aici.

Dosarul trebuie să conțină următoarele documente:
1. formularul de înscriere la școala de vară;
2. CV;
3. scrisoarea de motivație.

Acestea trebuie depuse direct la organizatorii școlilor de vară, care vor informa toți solicitanții despre rezultatele concursului. Înscrierile sunt deschise până pe 1 aprilie 2024.

Valoarea bursei la școala de vară

Participanții la o școala de vară letonă vor primi o bursă în valoare de 1 000 de euro. Cheltuielile de călătorie până în Letonia însă vor fi acoperite de persoanele participante.

Pentru întrebări suplimentare poate fi contactată Marika Pīra, expertă senioră a Departamentului Study in Latvia, Direcția de orientare educațională și afaceri internaționale din cadrul Agenției de Stat pentru Dezvoltarea Educației, număr de telefon: +37167814331; e-mail: scholarships@viaa.gov.lv.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *