Stagiu la distanță în jurnalism, limbi străine sau traducere pentru studenții moldoveni de la filiera francofonă.


Tinerii din Republica Moldova care își fac studiile la filiera francofonă au oportunitatea să realizeze un stagiu la distanță. Oportunitatea este destinată studenților care învață la o instituție de învățământ superioară membră a Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Studenții pot realiza stagii în domenii precum jurnalism, comunicare, limbi străine, traducere sau specializări conexe.

AUF din Europa Centrală și de Est și RFI România își unesc forțele pentru a concepe 20 de cursuri de formare profesională la distanță destinate studenților francofoni înscriși într-o instituție membră a AUF. Stagiile vor avea o durată de patru luni și se vor desfășura în perioada 4 martie-4 iulie 2024Toate stagiile se vor desfășura la distanță.

Pentru aceste stagii vor fi selectați doar 20 de studenți. Aceștia urmează să primească o indemnizație de 60 de euro pe lună, pentru o perioadă de patru luni.

 1. Studenții înscriși la una dintre universitățile membre AUF (universitățile din Republica Moldova se regăsesc în listă).
 2. Candidații trebuie să-și facă studiile în domenii precum: jurnalism, comunicare, limbi străine, traduceri sau alte domenii conexe.
 3. Studenții care au nivel înalt de cunoaștere al limbii franceze.
 4. Să demonstreze că stagiul de practică face parte integrantă din programul de studii universitare și că acesta este recunoscut prin credite sau o notă;
 5. Să aibă statut de student pe durata stagiului (martie-iulie 2024).

Procesul de înregistrare:

 1. Doritorii vor completa acest formular de înregistrare. Termenul-limită pentru înscriere este 25 februarie.
 2. Candidații vor atașa următoarele acte:
  – o copie a carnetului de student valabil pentru anul 2023/2024 sau altă dovadă a statutului de student;
  – CV-ul actualizat;
  – candidații trebuie să aleagă un articol relevant din presa națională (sănătate, economie, cultură, societate), de aproximativ 6 000-8 000 de caractere (inclusiv spațiile), să îl traducă în limba franceză și să îl expedieze în format .docx, .doc sau .pdf.;
  – criteriile de selecție ale articolului sunt următoarele: materialul selectat va fi preluat de la o sursă media credibilă care prezintă interes pentru publicul din țara de origine a studentului și care ar putea fi relevant pentru un public regional/internațional;
  – un certificat scanat sau un e-mail din partea unui șef de departament sau decan care să indice acordul acestuia cu privire la stagiu și faptul că stagiul va fi luat în considerare în cadrul programului de studii sub formă de credite sau de notă, în format .pdf. Aici puteți vedea un exemplu de redactare a cererii.
 3. Toate actele vor fi expediate la următoarea adresă electronică: stages-eco@auf.org.

Procesul de selecție:

 1. Organizatorii stagiului vor analiza candidaturile studenților și vor selecta de comun acord studenții beneficiari.
 2. Rezultatele vor fi anunțate pe site-ul web și pe rețelele de socializare ale AUF în Europa Centrală și de Est pe 1 martie 2024.
 3. Studenții selectați vor fi notificați de către AUF. Odată ce beneficiarii au fost selectați, se va încheia un acord nominal de stagiu cvadripartit între AUF, RFI, instituția de origine și student.
 4. La finalul stagiului, RFI și AUF se angajează să întocmească un certificat de sfârșit de stagiu pentru studenții stagiari.

Studenții care se vor înscrie vor fi selectați în funcție de coerența stagiului de practică raportat la cursul pe care îl urmează la universitatea din Republica Moldova și calitatea testului de traducere.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *