Parlamentul a votat instituirea stării de urgență pe întregul teritoriul țării


Deputații au votat cu 52 de voturi instituirea stării de urgență pe timp de două luni în întreaga țară. Din cauza că guvernul îndeplinește funcția de interimat, executivul nu poate cere parlamentului instituirii stării de urgență în Republica Moldova. De aceea, textul documentului a fost propus de un grup de deputați socialiști.

Se declară starea de urgență în perioada 1 aprilie-30 mai. Unele dintre restricțiile impuse în Republica Moldova sunt:
# instituirea unui regim special de intrare și ieșire din țară;
# instituirea unui regim special de circulație pe teritoriul țării;
# introducerea regimului de carantină și luarea altor măsuri sanitare antiepidemice obligatorii;
# stabilirea unui regim special de lucru pentru toate entitățile;
# interzicerea desfășurării adunărilor, manifestațiilor publice și a altor acțiune de masă.

La ora actuală, în Moldova sunt înregistrate  228 370 de cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care 205 759 de persoane au fost tratate de COVID-19. În același timp, 4 915 persoane au decedat.

Rata fatalității în ultimele 14 zile constituie 2,25 de decese la 100 de persoane Formele grave constituie 8,6 %, forme medii – 10,8 %, forme ușoare și asimptomatice –80,6 %.

Aureliu Ciocoi a spus că „Decizia de a propune instituirea stării de urgență nu are nimic în comun cu situația politică din Moldova. Este ultima picătură la care a ajuns guvernul în aceste momente.”

Pe timp de stare de urgență, atribuțiile guvernului demisionar le va îndeplini Comisia Națională Extraordinară în Sănătate Publică.

„Nu avem un program compensator pentru oamenii care vor sta acasă în această perioadă. Odată ce veți susține propunerea noastră, se va crea o comisie specială care va analiza acest aspect”, a declarat Aureliu Ciocoi.

Sergiu Litvinenco a propus ca termenul stării de urgență să fie de două săptămâni, ca mai apoi parlamentul să prelungească acest termen în caz de nevoie stringentă. Amendamentul acestuia nu a fost susținut.

Sursa: diez.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *