Un grup de părinți și elevi cer să fie revizuită decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind suspendarea olimpiadelor


Un grup de părinți și elevi au adresat o scrisoare deschisă către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, și conducerea țării, cu privire la decizia amânării desfășurării olimpiadelor raionale, municipale, zonale și republicane pentru o perioadă nedeterminată. Aceștia cer să fie revizuită această hotorâre, motivând că nu este cea mai buna decizie pentru viitorul copiilor, care au nevoie de participarea la asemnea olimpiade.

Din scrisoare:

„Stimată doamnă ministru Lilia POGOLȘA,
Prin prezenta, un grup de părinți ai elevilor din clasele gimnaziale și liceale,
intervenim cu rugămintea de a revedea deciziile privind suspendarea desfășurării olimpiadelor raionale/municipale, zonale și republicane și amânarea pentru o perioadă nedeterminată, conform ordinului Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 104 din 03.02.2021.

Suntem întru totul de acord cu poziția Ministerul Educației, Culturii și Cercetării cu privire la asigurarea protecției vieții elevilor, pe perioada stării de urgență în sănătate publică, declarată prin Hotărârea nr. 35 din 27.11.2020 a Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică (CNESP).

În conformitate cu pct. 9 din Hotărârea nr. 42 din 13.01.2021 a CNESP s-a admis desfășurarea etapei locale a olimpiadelor școlare la disciplinele de studiu, cu prezența fizică a persoanelor, începând cu 16.01.2021, în incinta instituțiilor de învățământ în care elevii își fac studiile. Această etapă prevede selectarea celor mai buni elevi pentru olimpiadele raionale/municipale, zonale și, ulterior, republicane. Rezultatele de la olimpiadele republicane servesc temei pentru desfășurarea probelor de selecție pentru loturile olimpice naționale, care vor reprezenta Republica Moldova la olimpiade internaționale, europene și balcanice. Înregistrarea echipelor participante la concursuri și olimpiade internaționale și regionale se face cu mult timp înainte, astfel perioada de înscriere este limitată.

Amânarea olimpiadelor pentru o perioadă nedeterminată nu este cea mai bună soluție în situația în care ne aflăm. Ce se va întâmpla în cazul când numărul de cazuri infectați va crește/scade de la o zi la alta, cum și s-a întâmplat pe parcursul întregii perioade? Nu se vor desfășura olimpiadele? Vor fi anulate definitiv? Dacă se vor desfășura, se vor reuși în termeni toate etapele până la stabilirea loturilor olimpice?”


2 Replies to “Un grup de părinți și elevi cer să fie revizuită decizia Ministerului Educației, Culturii și Cercetării privind suspendarea olimpiadelor”

  1. Sunt de acord întru totul cu doleanțele părinților și a elevilor, dar totuși prioritar rămâne a fi viața elevilor și a profesorilor care vor fi implicați în desfășurarea olimpiadelor, pentru ei riscul este cel mai mare.
    Eu aș veni cu o altă propunere, cât privește clasele absolvente, să se ia în calcul locurile premiante la olimpiadele republicane pentru perioada anilor de studii, începând cu clasa a X-a, ținând cont de faptul că anul trecut nu s-a desfășurat etapa republicană și anul acesta este aceeași situație.

  2. “Amânarea olimpiadelor pentru o perioadă nedeterminată nu este cea mai bună soluție”,dar de ce nu propuneți,stimați părinți și elevi care doriți concursul,o soluție mai eficientă pentru petrecerea olimpiadelor cu protejarea maximă a copiilor și a profesorilor?Sau socotiți că trimițându-vă copiii intr-un așa focar nu vă pot face și D-stră câte un ,,cadou,,?Sunt și eu profesor și cunosc ,nu din auzite,starea de ,,BINE,,a colegilor mei care au fost bolnavi de Covid-19 căt și sumele enorme pe care le-au cheltuit pentru tratament.Gândiți-vă mai întâi la sănătatea celor care se supun riscurilor ,apoi la orgoliul D-stră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *