OFICIAL: Ministerul Educației Culturii și Cercetării va anula în acest an testarea națională în învățământul primar și examenele de absolvire a gimnaziulu


Testarea națională în învățământul primar și examenele de absolvire a gimnaziului vor fi anulate în acest an. Un proiect de decizie va fi propus Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Decizia a fost luată în contextul situației epidemiologice din țară, a anunțat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov într-un briefing pentru presă.

Elevilor care finalizează în acest an de studii clasa a IX-a le vor fi eliberate Certificate de studii gimnaziale în baza notelor medii anuale obținute pe parcursul claselor a VII-a și a IX-a. Notele la disciplinele de examen vor reprezenta media aritmetică, cu rotunjire până la întreg, a notelor medii anuale, obținute de elevi, la disciplinele respective. În baza Certificatelor de studii gimnaziale, elevii vor putea participa la admiterea în liceele teoretice și instituțiile de învățământ profesional.

În privința examenului național de Bacalaureat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va lua o decizie definitivă în funcție de data când va fi permis accesul elevilor în instituțiile de învățământ. „Opțiunea pe care ne-o dorim este bazată pe experiența statelor europene, care presupune desfășurarea examenelor de Bacalaureat la sfârșitul lunii iunie începutul lunii iulie, dacă situația de criză va lua sfârșit., În același timp, incertitudinea evoluției crizei pandemice ne poate dicta adoptarea unor soluții alternative, pe care Ministerul le va putea comunica la mijlocul lunii mai.”, a declarat oficialul.

Menționăm că acțiunile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării sunt concentrate în prezent asupra asigurării cu echipamente și conexiune la internet a profesorilor și elevilor care nu dețin tehnică de calcul, formării cadrelor didactice privind utilizarea resurselor digitale, monitorizării procesului educațional la distanță, elaborării resurselor video de pregătire a elevilor claselor a IX-a și a XII-a pentru susținerea examenelor naționale de absolvire, organizării asistenței psihologice copiilor/elevilor, părinților și cadrelor didactice pe perioada suspendării procesului educațional. Ministrul a afirmat că Guvernul Republicii Moldova va aloca  de 20 de milioane de lei pentru procurarea echipamentelor necesare desfășurării calitative a procesului educațional.

Igor Șarov le-a mulțumit partenerilor de dezvoltare: Fundația Soros Moldova, Fundația pentru copii „Pestalozzi”, Parteneriatul Global pentru Educație, UNICEF Moldova, UNFPA, Companiilor Orange, Moldcell, Moldtelecom pentru sprijinul acordat sistemului educațional din țara noastră.

Mesajul ministrului Educației, Culturii și Cercetării.

Sursa: mecc.gov.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *