Noi modificări în Codul Educației: reglementarea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor și introducerea unui profil general de studii în liceele cu o singură clasă liceală


Reglementarea utilizării telefoanelor mobile în timpul orelor, dar și introducerea unui nou profil de studiu pentru clasele liceale sunt câteva dintre modificările care urmează a fi făcute la Codul Educației. Proiectul de lege a fost aprobat de cabinetul de miniștri. 

Potrivit proiectului, elevii nu vor putea utiliza telefoanele în timpul orelor, cu excepția când au nevoie de acestea în scop educațional, în situații de urgență, cum ar fi starea de sănătate, dar și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități. 

„În Republica Moldova, această practică există deja. Școlile aveau posibilitatea, prin decizii proprii, să adopte asemenea reglementări. Cu toate acestea, am primit numeroase solicitări din partea instituțiilor de învățământ de a consolida această practică printr-o reglementare legală”, a spus ministrul Dan Perciun în cadrul ședinței.

Ministerul Educației și Cercetării a realizat un sondaj public cu privire la utilizarea telefoanelor mobile în instituțiile de învățământ, la care au participat 13 086 respondenți, dintre care 28,2% – cadre didactice, 55,5% – părinți și elevi – 16,3%. Concluziile sondajului denotă faptul că utilizarea telefonului mobil în instituția de învățământ, fără anumite restricții, distrage atenția la ore și sporește dependența copilului de telefon, fapt care determină o creștere a oboselii și neliniștii copilului, influențând sănătatea mintală a acestuia. 

Această măsură are drept scop creșterea gradului de siguranță în mediul școlar. De asemenea, se va reduce considerabil fenomenul de hărțuire cibernetică. 

Condițiile și modul de utilizare a telefoanelor mobile, dar și a altor echipamente electronice vor fi prevăzute într-un Regulament procedural.

O altă modificare a Codului Educației prevede introducerea unui profil general de studiu, pe lângă cel real și umanist, pentru școlile în care se va deschide o singură clasă liceală. Măsura este necesară pentru a avea o distribuție mai echilibrată a orelor între obiectele de profil, în așa fel încât, la absolvire, elevii să poată merge la facultăți cu diferite specialități. Această inițiativă vine în contextul în care aproximativ o treime dintre liceele din țară dispun de o singură clasă de liceu. 

„Este esențial să răspundem nevoilor societății și economiei, care cer ingineri, biologi, chimiști și fizicieni. Prin urmare, propunem acest profil general pentru școlile cu o singură clasă, astfel încât să asigurăm o distribuție mai echilibrată a orelor între disciplinele umanistice și cele reale. Scopul este de a oferi elevilor o gamă mai largă de oportunități la absolvirea liceului, pregătindu-i adecvat pentru programe precum IT sau inginerie la Universitatea Tehnică și alte instituții de învățământ superior”, a adăugat Dan Perciun.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *