Inima- Soft educațional


Inima, considerata ca un organ nobil de aproape toate culturile, nu este sediul sentimentelor. Rolul sau nu este insa mai putin important. Ea asigura circulatia sangelui in intregul corp.

Sectionand inima, se constata ca este construita din doua atrii si doua ventricule,separate complet prin septurile interatrial si interventricular. Fiecare atriu comunica cu ventriculul respectiv prin orificiile atrio-ventriculare prevazute cu valve, care se deschid doar intr-un anumit sens, spre venticule: stang (biscupida) si drept (triscupida).

Circulatia sangelui

La inima, exista doua tipuri de circulatie: circulatia mare sau circulatia sistemica si circulatie mica sau circulatia pulmonara. Sangele care circula prin vasele sanguine transporta nu numai oxigen ci si alte substante nutritive indispensabile functionarii organismului si in acelasi timp transporta substantele toxice. Aceasta circulatie in dublu sens nu se opreste niciodata. Intr-un adult de statura medie circula circa 5 l de sange in care se gaseste cam 1l oxigen cantitate care in conditii de repaus este suficienta pentru patru minute, in caz de efort intens aceasta cantitate este suficienta doar pentru un minut.

SISTEMUL CIRCULATOR

Sangele nu ar putea ajunge in toate partile organismului nostru fara existenta sistemului circulator, system de transport de o mare capacitate. Inima are doua pompe musculare: una dreapta si una satnga. Pompa din partea dreapta sau circulatia mica indruma sangele in plamani, unde se oxigeneaza. De aici sangele ajunge in partea stanga a inimii si de aici prin circulatia mare se impanzeste in tot corpul. Aceste artere se impart in ramuri mai mici, numite arteriole, care au pereti musculari si care prin contractie si prin relaxare regleaza fluxul sanguin. Aceste vase se tot subtiaza pana cand se termina in capilare.

Toată aplicația online o găsiți accesând link-ul:
https://sandudoina-inima-softeducational.netlify.app


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *