Forumul Cercetătorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci, ediția a VI-a


Marți, 9 noiembrie 2021, va avea loc ediția a VI-a a Forumului Cercetătorilor din cadrul Sistemului Național de Biblioteci cu genericul „Rolul instituțiilor infodocumentare în valorificarea patrimoniului local și facilitarea schimbului cultural.

Evenimentul este organizat în contextul Zilelor Științei la Biblioteca Națională a Republicii Moldova și are drept scop reliefarea rolului instituțiilor infodocumentare în valorificarea patrimoniului local prin facilitarea accesului la resurse informaționale, dar și poziționarea bibliotecarului ca și cercetător.

Poziționarea bibliotecarului ca un actor care promovează cultura și utilizează oportunitățile de informare și educare pentru comunicarea de cunoștințe este un indicator al dezvoltării bibliotecii. Bibliotecarul devine un suport valoros pentru cercetători, deoarece el știe să identifice resursele documentare, să le ierarhizeze și să le difuzeze. 

Principiile directoare ale IFLA şi UNESCO cu privire la serviciile bibliotecii publice stipulează necesitatea acesteia de a-şi asuma, în cadrul comunităţii locale, rolul de agent esenţial în vederea achiziţionării, prezervării şi promovării culturii locale în toată diversitatea ei prin conservarea colecţiilor de istorie locală, organizarea de expoziţii şi cercuri de lectură, publicarea de documente de interes local, promovarea unor programe interactive şi, nu în ultimul rând, prin susţinerea şi dezvoltarea tradiţiei orale ca vector important al comunicării.

Colecţiile de documente care ilustrează istoria locală sunt instrumente capabile să prezinte comunitatea în varietatea ei, să contribuie la procesul de educație a societăţii prin încurajarea participării active a cetăţenilor în vederea păstrării şi promovării identităţii comunitare.

Activitatea va începe la ora 10.00online pe ZOOM. Pentru toți cei care vor să se alăture evenimentului pot să se conecteze la următorul link:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/86149300857?pwd=SlBjVXlzVFBNMGdJTUpDK2lUZW44UT09

Meeting ID: 861 4930 0857
Passcode: 783171

Pentru informații suplimentare contactați Direcția Cercetare și Dezvoltare în Biblioteconomie și Știința Informării.

Tel.: (373 22) 24-00-70 
E-mail: vasilica@bnrm.md , bnrmvo2012@bnrm.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *