6 strategii pentru tinerii confruntați cu o nouă normalitate (temporară)
E greu să fii adolescent în orice context, iar pandemia de coronavirus (COVID-19) face și mai dificilă această perioadă a vieții. Cu școli închise și evenimente anulate, mulți adolescenți ratează activități importante, dar și interacțiuni obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii sau participarea la clasă.
Dragi adolescenți, voi, cei cărora pandemia vă impune în viața de zi cu zi schimbări care vă fac să vă simțiți neliniștiți, izolați și dezamăgiți, trebuie să știți că nu sunteți singuri.
Acceptați că anxietatea este absolut normală
Dacă închiderea școlilor și titlurile alarmiste vă provoacă neliniște, să știți că nu sunteți singurii care simt asta. De fapt, aceasta este reacția normală. „Psihologii au acceptat de mult că anxietatea este o funcție normală și sănătoasă, care ne alertează în caz de pericol și ne ajută să luăm măsuri de protecție,” . „Anxietatea te ajută să iei deciziile necesare în situația actuală: să nu îți petreci timpul cu alte persoane sau în grupuri mari, să te speli pe mâini și să nu îți atingi fața.” Aceste emoții ne determină să ne protejăm și să-i protejăm pe ceilalți. Tot acest mecanism ne face să „avem grijă de ceilalți oameni din comunitatea noastră, să ne gândim și la cei din jurul nostru.”
Chiar dacă anxietatea cu privire la COVID-19 este complet de înțeles, trebuie să aveți grijă să folosiți surse de pentru a vă informa sau pentru a verifica orice informații primite pe canale mai puțin credibile. Nu uitați: „Putem face multe pentru a ne proteja și a îi proteja pe cei din jur, dar și pentru a ne simți mai stăpâni pe situație: să ne spălăm pe mâini frecvent, să nu ne atingem fețele și să păstrăm distanța socială”.
2. Diversificați-vă activitățile
Psihologii știu că, atunci când ne aflăm în situații dificile de durată, este bine să împărțim problemele în două categorii: cele în privința cărora putem face ceva și cele în privința cărora nu putem face nimic.În condițiile actuale, multe lucruri se încadrează în cea de-a doua categorie, dar există o măsură care ne ajută să facem față situației: să ne ocupăm timpul cu diverse activități. Ca modalități prin care putem să ne destindem și să ne creăm un echilibru în viața de zi cu zi, dr. Damour sugerează să ne facem temele, să vedem un film preferat sau să citim o carte înainte de culcare.
3. Găsiți noi căi de a ține legătura cu prietenii
Dacă doriți să vă petreceți timpul cu prietenii, menținând totodată distanța socială, rețelele de socializare sunt canale de comunicare excelente. Fiți creativi: acceptați o provocare creativă. Accesul nelimitat la ecrane și la rețele sociale nu este o idee bună. Nu este sănătos, nu este inteligent și îți poate amplifica anxietatea și deci vă recomandăm să agreați cu părinții un program de utilizare a acestor echipamente.
4. Faceți lucruri pentru voi înșivă
V-ați dorit vreodată să învățați ceva nou, să citiți o carte sau să studiați un instrument muzical? Acum este momentul! Concentrându-vă asupra voastră și găsind modalități de a folosi timpul nou-găsit, reușiți să vă protejați sănătatea mintală în mod productiv.
5. Dați frâu liber sentimentelor
Este teribil de frustrant să ratăm evenimente cu prietenii, hobby-ui sau meciuri. Fiecare își manifestă sentimentele în felul său. Unii copii se vor exprima prin artă, alții vor dori să vorbească cu prietenii și să se folosească de tristețea comună ca mijloc de legătură într-o vreme când nu pot fi alături fizic, iar alți copii vor dori să afle cum pot contribui la băncile de alimente. Contează să faceți ce simțiți că este bine pentru voi.
6. Fiți buni cu voi și cu ceilalți
Unii adolescenți au fost supuși bullyingului și abuzurilor la școală din cauza coronavirusului. Dacă vedeți că un prieten este supus intimidării, abordați-l și încercați să-i oferiți sprijin. Dacă nu faceți nimic, victima va simți că toată lumea este împotriva sa sau că nimănui nu îi pasă. Cuvintele voastre pot schimba lucrurile în bine.
Nu uitați: acum, mai mult ca niciodată, trebuie să fim atenți să nu distribuim sau să postăm lucruri care îi pot răni pe ceilalți
Sursa: chisinauedu.md