BNRM și Agenția Națională a Arhivelor Vă invită să vizitați expoziția cu genericul „… El floarea graiului o săruta pe față”


Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de documente și publicații din colecțiile BNRM și a Agenței Naționale a Arhivelor cu genericul  „… El floarea graiului o săruta pe față”, prilejuită aniversării a 110-a  a poetului   Liviu DELEANU.

Aş vrea să ard, să ard cumplit,
De m-aş putea preface-n lavă,
Să ard asemeni unui mit
Crescut  pe-o cremene moldavă…   
Liviu DELEANU

 În expoziție sunt expuse circa 80 volume de poezii, cărți pentru copii, traduceri editate în diferite perioade, cât și ziare și reviste cu publicațiile autorului și articole despre Liviu Deleanu, printre care se numără „Glod alb: Poeme și balade”, editată la București în anul 1940; „Poezii pentru copii”, editată la Chișinău în 1947, scrieri editate în anii 50 – 80 ai secolului trecut. Un loc aparte îl ocupă articolele despe poet semnate de Ion Ciocanu, Baca Deleanu, Petru Negură, Nicolae Rusu, Mihai Cimpoi, Haralambie Corbu, Anatol Codru ș.a.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitatori până la 28 februarie 2021 în  blocul central, (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), spațiul expozițional, etajul II.  

Liviu Deleanu ( Lipa Cligman) s-a născut în orasul Iaşi, la 8 februarie 1911. A debutat în anul 1927 cu placheta de versuri „Oglinzi fermecătoare”, după care a urmat „Ceasul de veghe” și „Glod alb”. În 1940, scriitorul se refugiază la Chișinău, n anii războiului plăsmuind o serie de cîntece inspirate (Cîntec scris pe patul armei, Cantec scris pe lat de palos etc.), după război activînd mai ales în domeniul literaturii pentru cei mici: Poezii pentru copii: Mi-i drag să meşteresc, Bucurii pentru copii, Licurici s. a. La poezia pentru adulţi se întoarce în 1952, cînd îi apare cartea Vremuri noi. Talentul liric al lui Liviu Deleanu s-a manifestat din plin în cărţile Dragostea noastră cea de toate zilele şi Cartea dorului. Un domeniu specific de manifestare a maiestriei lui Liviu Deleanu îl constituie sonetul. Liviu Deleanu este cunoscut ca un poet prin excelenţă, liric, stilist, remarcabil şi mînuitor iscusit al cuvîntului.

 Un liceu din municipiul Chişinău, sectorul Buiucani îi poartă numele poetului Liviu Deleanu.
S-a stins din viaţă la 12 mai 1967 la Chişinău.

Deleanu a fost, este și rămâne să fie pentru noi o mare personalitate – un poet dăruit cu har divin… ”                 

Dumitru MATCOVSCHI


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *