Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la Expoziția – eveniment “PATRIMONIU ȘI EDUCAȚIE: SĂ ÎNVĂȚĂM PENTRU VIAȚĂ”


“PATRIMONIU ȘI EDUCAȚIE: SĂ ÎNVĂȚĂM PENTRU VIAȚĂ” este o expoziție ce încheie consemnarea ediției 2020 a Zilelor Europene ale Patrimoniului la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Genericul mai sus-numit este inspirat pe tema ediției din acest an a iniţiativei Consiliului Europei și a Uniunii Europene privind celebrarea Zilelor Europene ale Patrimoniului 2020 (ZEP) la nivel european. 

Inițiativa ZEP contribuie la reunirea cetățenilor și la evidențierea dimensiunii europene a patrimoniului cultural din cele 50 de state semnatare ale Convenției Culturale Europene. În acest sens, în perioada septembrie – noiembrie 2020, Biblioteca Națională a Republicii Moldova a desfășurat o suită de activități și evenimente consacrate Zilelor Europene ale Patrimoniului: expoziții, conferință științifică, colocviu literar – științific, lecții interactive, simpozion științific, donații de carte, etc.  link actualizat _Programul

Elementul de noutate al evenimentului constituie pilotarea prin inițiere și realizare a unui nou traseu de excursie intitulat „Citește strada ca pe o carte” pe care BNRM îl va testa cu participarea unui grup de elevi al unei instituții de învățământ din capitală. 
La eveniment vor participa: 

William MASSOLIN, Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău; 
Giuseppe PAGLIONE, Project Officer for Education and Employment în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova; 
Gheorghe LEUCĂ, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova; 
Andrei CHISTOL, Secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova; 
Inga CHIOSA, Director adjunct Heritage – International School; 
Moderator : Elena Pintilei, Director general BNRM 
Evenimentul va avea loc la 10 noiembrie 2020, ora 11.00, spațiul expozițional, etajul 1, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), cu respectarea măsurilor şi normelor de protecţie contra COVID-19. 

Prima parte a Expoziției Patrimoniul cultural contează pentru Europa  reflectă diverse documente și publicații ale principalelor organisme europene (Consiliul Europei și Uniunea Europeană) cu privire la polticile europene culturale prezentând exemple de bune practici, programe și surse de informare în domeniul patrimoniului cultural. Prin selecția de publicații expuse din colecțiile CPESC, expoziția are ca scop consolidarea sentimentului de identitate europeană și a sensibilizării față de patrimoniul cultural, conştientizarea diversității culturale și a dialogului intercultural, precum și valorificarea rolului educației în patrimoniu – și rolul patrimoniului în educație. reflectă diverse documente și publicații ale principalelor organisme europene (Consiliul Europei și Uniunea Europeană) cu privire la polticile europene culturale prezentând exemple de bune practici, programe și surse de informare în domeniul patrimoniului cultural. Prin selecția de publicații expuse din colecțiile CPESC, expoziția are ca scop consolidarea sentimentului de identitate europeană și a sensibilizării față de patrimoniul cultural, conştientizarea diversității culturale și a dialogului intercultural, precum și valorificarea rolului educației în patrimoniu – și rolul patrimoniului în educație. Elementul de noutate al evenimentului constituie pilotarea prin inițiere și realizare a unui nou traseu de excursie intitulat „Citește strada ca pe o carte” pe care BNRM îl va testa cu participarea unui grup de elevi al unei instituții de învățământ din capitală.

Partea a 2-a a expoziției – Educație pentru Patrimoniu, Patrimoniu pentru Educație
Expoziția urmărește să asigure publicul interesat cu resurse relevante si de cultură generală care permit să învețe despre și prin patrimoniu, să descopere bogăția, istoria, diversitatea și semnificația patrimoniului cultural. Curatorii expoziției pun la dispoziția acestuia – resurse didactice, seturi de instrumente, lecții, activități, dezbateri și proiecte pe teme despre și pentru patrimoniu cultural în domeniul educației (educație artistică și culturală, educație muzicală, arte plastice și literatură) din colecțiile BNRM, așa precum Arte și hărți, Audiovideoteca, Literaturile lumii, etc. 
Expoziția propune spre reflecție diferite aspecte abordate dintre educație și patrimoniu cultural – Educația „în”, “pentru” și ”prin” cultură și patrimoniu 

· Educația în patrimoniu: inițierea și descoperirea bogăției patrimoniului cu publicul larg; 
· Educația pentru patrimoniu: a fi în slujba patrimoniului prin inițierea unor experiențe comune cu oameni de aici și de oriunde, dar și prin a vedea patrimoniul ca pe ceva ce trebuie transmis generațiilor viitoare; 
· Educația prin patrimoniu: folosirea patrimoniului ca un instrument de învățare pentru a descoperi lumea și propria identitate și a permite construirea de cunoștințe, competențe și învățarea de a trăi. 

Patrimoniul cultural este o resursă de învățare și un mijloc de comunicare valoros și puternic, care poate fi utilizat în diferite moduri pentru a ilustra practicile și valorile culturale și pentru a pleda pentru coeziune socială și interculturală.

Perioada de expunere a expoziției 10 noiembrie – 10 decembrie 2020, spațiul expozițional, etajul 1, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *