25 mai – Ziua Copilului Dispărut


Inspectoratul Național de Securitate Publică și A.O. CONCORDIA. Proiecte Sociale vă invită la evenimentul anual dedicat Zilei Copilului Dispărut, cu genericul „Copil + stradă. Libertate sau iluzie?”.

Evenimentul va avea loc pe data de 25 mai 2023, începând cu ora 12:00, în Parcul Eroii Patriei (Parcul „afganez”), din sectorul Râșcani.

Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza opinia publică cu privire la problema copiilor dispăruți, de a aduce în atenție importanța siguranței și protecției copiilor, de a oferi sprijin familiilor care se confruntă cu astfel de situații dificile, precum și de a instrui copiii cum să acționeze în situații de risc, în cazul aflării în stradă.

Un moment special al evenimentului va fi reprezentat de participarea elevilor de la liceul din sectorul Râșcani, care vor realiza un flashmob pentru a transmite un mesaj puternic de solidaritate și speranță. Această formă de exprimare va sugera că fiecare copil are dreptul la siguranță, iubire și protecție.

De asemenea, vom distribui pliante informative și baloane cu mesaje de conștientizare către trecători, pentru a implica cât mai multe persoane în lupta împotriva părăsirii voluntare a domiciliului de către copii și pentru a încuraja raportarea imediată a unor astfel de incidente.

Statisticile din primele patru luni ale anului 2023 evidențiază evoluția cazurilor de plecare voluntară intenționată a copiilor de la domiciliu sau din plasament. Din păcate, s-au înregistrat 211 cazuri de plecare voluntară, implicând 218 copii, dintre care 124 fete și 94 băieți. Aceste cifre ne îngrijorează și subliniază necesitatea de a acorda o atenție sporită acestui fenomen.

Vârsta copiilor care au plecat intenționat de la domiciliu sau plasament variază, cu 144 de copii în grupa de vârstă 14-16 ani și 42 de copii în grupa de vârstă 10-13 ani. În ceea ce privește mediul de domiciliere, 135 de copii provin din mediul urban și 83 de copii provin din mediul rural.

Inspectoratul Național de Securitate Publică și A.O. CONCORDIA. Proiecte Sociale își asumă responsabilitatea de a contribui la prevenirea și soluționarea problemelor legate de dispariția copiilor. Prin organizarea acestui eveniment, ne dorim să aducem în prim-plan această temă și să construim o societate mai sigură și mai protejată pentru copiii noștri.

Vă așteptăm pe data de 25 mai 2023, începând cu ora 12:00, în Parcul Eroilor din Afganistan, sectorul Râșcani, pentru a marca împreună Ziua Copilului Dispărut și pentru a descuraja astfel de acțiuni în continuare prin informare, sensibilizare și schimbare de comportament.

La eveniment vor fi prezenți reprezentanți ai Inspectoratului Național de Securitate Publică și A.O. CONCORDIA. Proiecte Sociale pentru mai multe detalii despre combaterea și prevenirea fenomenului de plecare voluntară intenționată a copiilor de la domiciliu/ plasament.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *