Un grup de părinți cer tragerea la răspundere a profesorilor care le-au cerut fotografii şi video cu copiii lor în perioada stării de urgenţă


Unii părinţi sunt nemulţumiţi că profesorii le-au cerut fotografii şi video cu copiii lor în perioada stării de urgenţă. Mai mult, ei susţin că minorilor le-a fost încălcat dreptul la viaţă privată. În acest sens, a fost depus un demers la Ministerul Educaţiei, prin care se solicită tragerea la răspundere a profesorilor.

Președintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private, Sergiu Bozianu, a spus că mai mulţi părinţi s-au plâns că profesorii le-au cerut dovezi cum copiii lor se joacă, precum şi informaţii despre starea lor de sănătate.

“În primul rând, aceste informații nu pot fi trimise prin grupurile generale sau comune. În special, profesorul nu are competența de a colecta informații și de a ţine registre”, a explicat Sergiu Bozianu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private.

Totodată, şeful Direcţiei învăţământ general, Valentin Crudu, a declarat pentru Publika.md că la Ministerul Educaţiei nu a venit nicio plângere din partea părinților sau a tutorilor şi că regretă că au fost sesizaţi despre acest lucru abia după încheierea anului școlar.

“Acum putem doar regreta că unii profesori au colectat informații într-un mod în care i-a nemulţumit pe părinţi. Prin urmare, am luat o decizie și am solicitat departamentelor de învățământ raionale să oprească această practică”, a specificat Crudu.

Astfel, din 11 iunie a fost semnat un ordin prin care profesorilor li se interzice să colecteze informații despre sănătate a copiilor. Mai mult ca atât, părinții pot depune o plângere împotriva profesorului.

“Dacă totuși cineva va solicita astfel de informații, părinții pot scrie o plângere la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, astfel încât această instituție va aplica o amendă de până la 15 mii de lei”, a subliniat preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private.

Sursa: Publika.md


2 Replies to “Un grup de părinți cer tragerea la răspundere a profesorilor care le-au cerut fotografii şi video cu copiii lor în perioada stării de urgenţă”

  1. Ajungeți la situații aberante. Grija pentru copiii voștri o tratați în așa mod urat🤔. Când copiii sunt la școală ne considerați obligați să avem grijă de odraslele Dvoastra, dar de aici interpretați …Și in plus aceste cerințe au fost impuse tot de minister, profesorii erau obligați…tot prin circulare sa raporteze despre starea sănătății, administrațiile instituțiilor la rândul lor erau obligate să raporteze OLDS și ei corespunzător Ministerului . Sincer, nu îți mai vine a-ți face griji de copiii cuiva …vom face lectii fara suflet, fără atitudine…ori veniți voi , părinții, și duceți ore de curs. Noi ne-am saturat de hărțuirile voastre .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *