Prim-ministrul Ion Chicu a confirmat că în școli vor fi deschise secții de vot, iar vacanța elevilor va fi extinsă


Prim-ministrul Ion Chicu a confirmat faptul că vacanța elevilor va fi prelungită în cazul în care în școala unde învață se vor deschide secții de vot pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale.

„Se vor putea desfășura alegeri în cadrul birourilor electorale deschise în cadrul instituțiilor de învățământ general, dar vom extinde vacanța copiilor pentru ca să se poată desfășura acele măsuri de dezinfectare. Cu siguranță, nu permitem să se petreacă alegerile în incinta grădinițelor. De asemenea nu se va permite desfășurarea alegerilor în căminele studențești”, a declarat Chicu, după ședința de lucru cu conducerea de vârf a țării.

În Chișinău sunt 32 de birouri electorale în grădinițe și câteva în cămine studențești. Acestea urmează să fie reamplasate.

Reamintim că anunțul despre prelungirea vacanței elevilor a fost făcut săptămâna trecută de ministru educației.

Avem 800 și ceva de școli unde se organizează alegeri. Înțelegem foarte bine că dacă alegerile nu vor avea loc în incinta școlilor, va fi foarte problematic pentru primari. Poziția mea este următoarea: dacă există posibilități de a fi organizate birourile electorale în alte părți, cum ar fi case de cultură ori alte obiective, atunci da. Categoric sunt împotriva organizării alegerilor în cămine și categoric împotriva organizării lor în grădinițe”, a explicat ministrul.

Vacanța de toamnă a elevilor începe pe 24 octombrie și se termină pe 1 noiembrie. Alegerile au loc, de asemenea, pe 1 noiembrie. Astfel, dacă în școli vor fi deschise secții de votare, vacanța va fi prelungită până pe 2 noiembrie.

„În cazul în care se vor desfășura alegeri în școli, în ziua de luni, când va trebui reluat procesul de studii după vacanță, noi vom prelungi vacanța, dând posibilitatea dezinfectării acestor spații”, a declarat Șarov.

De asemenea, acesta a menționat că această idee a fost acceptată de Comisia Electorală Centrală și de către prim-ministrul Ion Chicu, iar în cazul în care va avea loc turul II (15 noiembrie) al alegerilor, elevii vor mai avea încă o zi liberă.

Sursa: Diez.MD


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *