Nicolae Esinencu – „COPILUL TERIBIL AL LITERATURII BASARABENE”


„Nicolae Esinencu se impune ca o prezență vie, originală în cadrul literelor noastre, pe care le-a descătușat de rigiditate” Mihai CIMPOI

Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează în perioada 10 ianuarie – 10 februarie 2020 expoziția de carte și ediții periodice cu genericul „NICOLAE ESINENCU – „COPILUL TERIBIL AL LITERATURII BASARABENE”. Expoziția cuprinde cele mai representative publicații din opera poetului, prozatorului, dramaturgului, scenaristului și este consacrată împlinirii a 80 de ani de la nașterea acelui care a fost Nicolae Esinencu.

Nicolae Esinencu s-a născut la 13 ianuarie 1940 în Chiţcanii Vechi, judeţul Orhei, astăzi situat în raionul Teleneşti (s-a stins din viață la 25 aprilie 2016). În anul 1973 a absolvit Cursurile Superioare de Literatură de pe lângă Institutul de Literatură „Maxim Gorki” din Moscova. A colaborat la revista „Femeia Moldovei”. Ulterior a fost redactor la Editura „Lumina”, secretar și mai apoi consilier al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Placheta de versuri „Antene”, cu care și-a realizat debutul în anul 1968, a fost urmată de cărțile de poezie „Sens”, „Dealuri”, „Copilul teribil”, „Cuvinte de chemat fetele”, precum și de volumele de proză „Sacla”, „Portocala”, „Toi”, „Era vremea să iubim” și altele. Nicolae Esinencu este autorul pieselor „Grand prix”, „Tabachera”, „Fumoarul”, „Oameni de paie” și a scenariilor de film „Tunul de lemn”, „Vâltoarea” și „Doi saci cu moldoveni”. A editat și cărți pentru copii, printre care „Harbuzul lui Fănel”, „Bună dimineața”. Pe parcursul anilor 1999-2004, Nicolae Esinencu își adună opera în „Scrieri alese”, editate în șase volume.

Nicolae Esinencu a fost membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova, al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România .

Distincţii: Cavaler al ordinului „Gloria Muncii” ”Ordinului Republicii”, Laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, Om Emerit în Artă din Republica Moldova. Premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova (1991 pentru vol. Gaura; 1995 pentru vol. Disciplina mondială; 2002 pentru vol. V, Scrieri,  Dramaturgie).

Expoziția este expusă în blocul central al BNRM și poate fi vizitată până la 10 februarie 2020.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *