MECC a aprobat calendarul concursului de admitere în învățământul liceal și în clasa a V-a pentru instituțiile care nu au clase primare în structura lor


Organizarea procesului de admitere, sesiunea 2020, în învățământul liceal și în clasa a V-a pentru instituțiile care nu au clase primare în structura lor;asigurarea funcționării eficiente a rețelei instituțiilor de învățământ general în anul de studii 2020-2021; formarea comenzilor de manuale școlare pentru anul de studii 2020-2021; organizarea și desfășurarea reuniunilor metodice republicane și raionale, acestea și alte subiecte au fost abordate de către ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, în cadrul unei ședințe online cu reprezentanții organelor locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ).

Ministrul Igor Șarov a menționat că Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a aprobat, prin ordinul nr. 527/2020, calendarul concursului de admitere în învățământul liceal și în clasa a V-a pentru instituțiile care nu au clase primare în structura lor. „Ținând cont de situația epidemiologică din țara noastră este necesar ca instituțiile de învățământ să permită candidaților depunerea dosarului atât prin mijloace electronice, servicii poștale, cât și la comisia de admitere. De asemenea, adeverința medicală și fotografiile candidatului pot fi prezentate în decurs de 5 zile de la începutul anului de studii”, a subliniat oficialul.

Astfel,  prima etapă a concursului de admitere în învățământul liceal se va desfășura în perioada 22 iunie – 10 iulie,când va avea loc: depunerea actelor pentru înscrierea la concurs; concursul dosarelor (calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei    finale a elevilor admiși în baza mediei de concurs); anunțarea rezultatelor concursului de admitere; prezentarea de către instituțiile de învățământ a raportului privind rezultatele sesiunii de admitere în adresa OLSDI.

A doua etapă a concursului de admitere se va realiza în perioada 10-18 august în cadrul căreia va avea loc depunerea actelor pentru înscrierea la concurs; concursul dosarelor (calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși în baza mediei de concurs); proba de aptitudini (pentru candidații care au depus în I etapă dosarul de admitere în instituțiile liceale cu profil arte și sport, conform „Metodologiei de admitere a elevilor în învățământul liceal”; anunțarea rezultatelor concursului de admitere și prezentarea raportului final privind rezultatele sesiunii de admitere în liceu în adresa OLSDI.

Totodată, secretarul de stat în domeniul educației, Natalia Grîu a vorbit despre elaborarea de către MECC a reglementărilor speciale organizaționale privind reluarea activității instituțiilor de educație timpurie și învățământ general.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței a fost formarea comenzilor de manuale pentru anul de studii 2020-2021. În context, participanții la discuții au stabilit ca până la data de 18 iunie 2020 să expedieze în adresa Ministerului Educației, Culturii și Cercetării comanda de manuale necesară pentru fiecare instituție de învățământ.

Ordinul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării nr. 527/2020 „Cu privire la admiterea elevilor în învățământul liceal, sesiunea 2020 și pentru instituțiile care nu au clase primare în structura lor” 

https://mecc.gov.md/sites/default/files/ordin_admitere_liceu-2020.pdf


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *