La ore vor fi prezenți polițiști. Elevii din Moldova vor avea o nouă disciplină școlară.


Din septembrie anul curent, elevii din clasele gimnaziale și liceale ar putea studia o nouă disciplină școlară – educație pentru socializare juridică. Responsabili de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) susțin că noua materie școlară va avea drept scop prevenirea infracțiunilor în rândurile minorilor. La ore vor fi prezenți polițiști, transmite IPN.

La orele de socializare juridică, elevii vor învăța despre sancțiuni și modul cum sunt ele aplicate, executarea pedepselor, securitatea în familie, în mediul școlar, în comunitate, securitatea în mediul online, în timpul călătoriilor, în cadrul relațiilor interpersonale, aspecte ale unei vieți fără violență, aspecte ale comportamentului delicvent și deviant, situațiile de risc și cum acestea pot fi depășite, exploatarea prin muncă, traficul de ființe umane, extremele psiho-emoționale. La orele practice de educație pentru socializare juridică vor fi prezentate studii de cazuri reale, în care profesorul va veni cu partea didactică, iar polițiștii le vor împărtăși elevilor cunoștințele  în domeniul juridic.

Potrivit responsabililor de la ministerul educației, a fost creat un grup de lucru, alcătuit din reprezentanți ai IGP și cadre didactice, care au elaborat pachetul curricular necesar pentru predarea educației privind socializarea juridică. Noua disciplină a fost pilotată pe parcursul anului curent de studii în clasele a opta, în instituții de învățământ din 11 raioane, după care urmează a fi pilotată și în clase liceale.

Ca să fie predată în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, noua disciplină, educație pentru socializare juridică, urmează a fi aprobată de Consiliul Național pentru Curriculum. Cursul va fi opțional. În prezent, o astfel de disciplină se predă în școlile din Georgia, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, dar și în instituții de învățământ din alte state.

Sursa: ipn.md


One Reply to “La ore vor fi prezenți polițiști. Elevii din Moldova vor avea o nouă disciplină școlară.”

  1. Sigur, un elev are aproximativ 15 obiecte în gimnaziu, liceu și îi mai lipsea doar această oră ,,opțională”, fiindcă adesea la noi ele sunt obligatorii. Înainte de a adaugă așa materii opționale, mai bine mai scoateți din obiecte, va mai consultați cu elevii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *