La Chișinău s-a desfășurat atelierul de lucru „Tehnici de restaurare aplicate în practică: curățire, consolidare și integrare”


În perioada 26 – 30 august, în incinta Muzeului Zemstvei s-a desfășurat atelierul de lucru cu genericul „Tehnici de restaurare aplicate în practică: curățire, consolidare și integrare”, scopul căruia a fost dezvoltarea spectrului de competențe teoretice și practice necesare pentru  restaurarea clădirilor istorice.

Atelierul de lucru a fost organizat de Proiectul UE Twinning „Suport pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova, prin păstrarea și protecția acestuia” în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova.

20 de studenți ai școlilor profesional tehnice au participat la mai multe activități teoretice și practice în legătură cu restabilirea și conservarea clădirilor istorice. Experți certificați au susținut cursuri de inițiere privind specificul procesului de restaurare, metodele aplicative și materialele necesare pentru astfel de lucrări. Studenții, asistați atât de profesorii de la școlile profesionale, cât și de restauratorii italieni au aplicat mici intervenții de curățire, consolidare și integrare a țesăturii exterioare și decorațiunilor, precum și a detaliilor interioare ale clădirii Muzeului Zemstvei.

La ceremonia de închidere a lucrărilor atelierului de lucru au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Ambasadorul Italiei în Republica Moldova, E.S. Valeria Biagiotti. Oficialii au salutat organizarea unor asemenea activități destinate să educe tinerii interesați de procesul deconservare a clădirilor istorice, așa încât aceștia să contribuie la propagarea impactului pozitiv al fenomenului de restaurare a vechilor clădiri pentru promovarea patrimoniului cultural în Republica Moldova. La final, studenții și profesorii deopotrivă au primit certificate de participare în cadrul atelierului.

Notă: Atelierul de lucru „Tehnici de restaurare aplicate în practică: curățire, consolidare și integrare” reprezintă o continuitate a atelierului de lucru conceput pentru sectorul VET, cu genericul „Tehnici tradiționale de construcție moldovenești, la Butuceni/ Orheiul Vechi” organizat în vara anului 2018.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *