La BNRM va fi vernisată expoziția de pictură a Galinei Vieru „Albastrul meu etern”


Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită la vernisarea expoziției personale a artistului plastic Galina VIERU cu genericul „Albastrul meu etern”.

În sala renovată a secţiei Colecţia de arte şi hărţi sunt expuse circa 30 de lucrări în ulei.

„Creațiile mele mă rostesc, mă descos, mă arată pe interior, uneori mie însămi, căci atunci când pictez nu întotdeauna știu ce va rămâne pe pânză… Picturile sunt niște părți de suflet înrămate, pe care nu le voi putea alipi înapoi, sunt niște segmente de timp oprite în prezent, niște clepsidre ce măsoară trăirea, emoția, dragostea față de ceea ce faci și de fapt, ceea ce ești în esență”, – marturisește Galina Vieru.

       Galina VIERU a absolvit UPS “Ion Creangă”, facultatea „Arte Plastice şi Design”,  specialitatea „Arta decorativă”. A activat  în calitate  profesor, lector la mai multe institurţii cu profil artă. În prezent este liber profesionist. A participat la numeroase tabere de creaţie naţionale şi internaţionale, expoziţii colective peste hotare, Saloanele Moldovei BIP de ARTĂ.

În anul 2012 a expus prima sa expoziţie personală în cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova cu genericul „Sonata luminii”, după care au urmat şi multe alte expoziţii personale, a activat şi ca și  grafician, ilustrator de carte pentru copii, ilustrator la numeroase reviste. 

Galina Vieru este autoarea volumelor de versuri  „Sonata luminii”, „Miercurea toamnei”. Este deţinătoare a numeroase Premii Naţionale şi Internaţionale, unul dintre care a Aociaţiei Culturale „Andromeda” pentru promovarea artelor frumoase.

Una din pasiunile sale este tematica simbolurilor  tradiţionale moldoveneşti : Portul naţional, ia, cămaşa bărbătească, casele vechi tradiţionale cu detalii arhitecturale populare, porţile şi uşile caselor vechi, coloristica caselor bătrâneşti pe cale de dispariţie. În special accentuează culoarea albastră a caselor văruite de la sate.

Expoziția va fi deschisă publicului larg în perioada 22 iunie – 31 august 2021, în spațiul expozițional din cadrul secției Colecţia de arte şi hărţi BNRM (str. 31 August 1989, nr. 78), blocul II.  Intrarea la expoziție este gratuită pentru toți vizitatorii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *