Introducere în învățarea prin joc de rol – metoda EduLARP


Profesorii sunt așteptați la un workshop online gratuit, desfășurat în 𝟭𝟴, 𝟭𝟵 𝘀𝗶 𝟮𝟬 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁, 𝗶̂𝗻𝘁𝗿𝗲 𝗼𝗿𝗲𝗹𝗲 𝟭𝟬.𝟬𝟬 𝘀𝗶 𝟭𝟯.𝟬𝟬, realizat de echipa 𝗘𝘅𝗽𝗹𝗼𝗟𝗲𝗮𝗿𝗻 sub egida 𝗔𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗔𝗹𝘂𝗺𝗻𝗶 𝗧𝗳𝗥 – 𝗘𝗱𝘂𝗖𝗼𝗻𝗲𝗰𝘁.

Participând, vei învăța o metodă inovativă de lucru cu adolescenții. Vei trece printr-un proces de învățare experiențială și vei deveni parte dintr-o comunitate de învățare. Nu este nici un secret că, pe lângă motivația personală și cunoștințele disciplinei, profesorii au nevoie de metode potrivite pentru a-și crește elevii.

𝗧𝗲 𝗶̂𝗻𝘁𝗿𝗲𝗯𝗶 𝗱𝗮𝗰𝗮̆ 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗰𝘂𝗿𝘀 𝘁̦𝗶 𝘀𝗲 𝗽𝗼𝘁𝗿𝗶𝘃𝗲𝘀̦𝘁𝗲?

Cursul acesta este pentru tine dacă, pe lângă entuziasm, cunoștințe și curiozitate,
– îți place să organizezi activități extrașcolare cu elevii tăi;
– ești interesat de învățarea prin joc sau vrei să-ți explorezi spiritul ludic;
– vrei să descoperi lucruri noi în educație dincolo de metodele tradiționale;
– vrei să-i ajuți pe elevii tăi să-și dezvolte abilitățile de viață.
– îți dorești să faci parte dintr-o comunitate de profesori pasionați de inovație în educație.

𝗖𝗲 𝗲 𝗘𝗱𝘂𝗟𝗔𝗥𝗣?

𝗘𝗱𝘂𝗟𝗔𝗥𝗣 (învățarea prin joc de rol) este prescurtarea de la 𝙚𝙙𝙪𝙘𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙡𝙞𝙫𝙚 𝙖𝙘𝙩𝙞𝙤𝙣 𝙧𝙤𝙡𝙚 𝙥𝙡𝙖𝙮 . Este un joc de improvizație, în care participanții primesc un rol și îl interpretează liber, fără replici scrise. Povestea se naște din interacțiunile și deciziile jucătorilor și are în spate un scop educativ. Se aseamănă și cu jocurile copilăriei („de-a pirații”, „de-a detectivii” etc.), dar și cu teatrul de improvizație. Oferă jucătorilor șansa de a explora alte laturi ale personalității lor, de a fi altcineva într-o lume diferită de cea reală, de a descoperi „cum ar fi dacă…”, de a reflecta la „ce aș face în situația respectivă.”
Pe toată durata jocului, participanții comunică, negociază, iau decizii, gestionează conflicte, lucrează în echipă, se gândesc strategic la cum să-și atingă obiectivele, se pot afirma ca lideri în cadrul jocului, toate acestea dezvoltându-le abilități pe care le vor aplica în viața de zi de zi.
Metoda este gândită pentru a fi aplicată față în față, într-un spațiu de joc, dar se poate adapta și pentru organizarea ei în mediul online ca EduLARP digital, prin folosirea unei aplicații de videoconferință. Vei primi sprijin pentru a învăța cum să aplici metoda atât în mod obișnuit, cât și în mod digital.
Te vom învăța cum să coordonezi un astfel de joc pentru elevii tăi, cum să îi asociezi pe jucători cu rolurile potrivite, cum să adaptezi scenariile la particularitățile elevilor tăi, cum să îi pregătești pentru joc și cum să organizezi un club de EduLARP în liceu pe parcursul anului școlar. În timpul workshopului, vei trece și tu prin experiența unui joc de rol de tip EduLARP online ca participant.

𝗖𝘂𝗺 𝗳𝗮𝗰𝗲𝗺 𝘀𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁̦𝗶𝗮 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗶𝗰𝗶𝗽𝗮𝗻𝘁̦𝗶𝗹𝗼𝗿?

Prioritate la selecție vor avea profesorii care lucrează cu elevi din comunități / categorii vulnerabile, deoarece ei au cea mai mare nevoie de sprijin. Încurajăm aplicațiile profesorilor de la licee tehnologice / școli profesionale care au provocări de abandon școlar și de promovabilitate la bacalaureat. De asemenea, vor avea prioritate și echipele de doi profesori ce lucrează în același liceu / școală.
În principal avem în vedere profesorii de liceu, însă, dacă predai la gimnaziu și îți dorești să aplici metoda cu elevii tăi, este de asemenea posibil, adaptând-o la particularitățile lor de vârstă. Te încurajăm să te înscrii.

Numărul de locuri este limitat (15 participanți), pentru a favoriza latura practică a învățării și lucrul pe grupe.

𝗖𝘂𝗺 𝘁𝗲 𝗽𝗼𝘁̦𝗶 𝗶̂𝗻𝘀𝗰𝗿𝗶𝗲?

Înregistrează-te pentru întreg seminarul intensiv de trei zile completând următorul formular până pe data de 𝟵 𝗮𝘂𝗴𝘂𝘀𝘁, 𝗼𝗿𝗮 𝟮𝟯:𝟱𝟵.
https://forms.gle/vBMnQXXPe8pGtyu1A
Îți vom confirma apoi dacă ai fost selectat/ă.

𝗗𝗲𝘀𝗽𝗿𝗲 𝗻𝗼𝗶

𝗠𝗶𝗿𝗲𝗹𝗮 𝗜𝘃𝗮𝗻𝗰𝗶𝘂, PhD, este artistă vizuală, preocupată de metode inovative atât în artă, cât și în
predarea artei. Crede într-o învățare experiențială și exploratoare, interdisciplinară și care țese cunoștințele teoretice cu abilitățile practice.

A predat desen, basic design și relația între design și arte vizuale la nivel universitar în SUA și România, precum și arte vizuale la nivel preuniversitar, atât în programul Bacalaureat Internațional, în China, precum și în România, aici fiind parte din programul Teach for Romania.

Crede că integritatea, autenticitatea, altruismul și compasiunea se cultivă atât la nivel individual, cât și social.

𝗠𝗼𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗣𝗹𝗼𝗲𝘀̦𝘁𝗲𝗮𝗻𝘂 este alumna Teach for Romania și profesoară de limba și literatura română la liceu. Are două pasiuni – jocul și educația -, EduLARP fiind activitatea care le reunește pe amândouă.

A urmat 4 ani de cursuri de teatru și improvizație și a participat la două traininguri internaționale bazate pe EduLARP, în Germania și Polonia, al doilea fiind pentru a deveni designer de joc de rol educativ.

În timpul liber se bucură de jocuri în cât mai multe forme (larp, boargames, escape rooms, jocuri video etc.) și explorează în prezent, ca jucător, formele larpului digital.
……………
Inițiativa ExploLearn este susținută prin programul Inovatori în Educație dezvoltat de Teach for Romania cu sprijinul Romanian-American Foundation și Design Thinking Society.


One Reply to “Introducere în învățarea prin joc de rol – metoda EduLARP”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *