INIȚIATIVĂ CIVICĂ: LECTURI ÎN VOCE


Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a lansat Inițiativa civică: Lecturi în voce, care reprezintă o acțiune susținută de cititorii, admiratorii, urmăritorii bibliotecii stabiliți peste hotarele țării și au dorința de a citi cărți într-o limbă străină pentru a încuraja, dar și consolida abilitățile verbale și scrise de lectură, comunicare și gândire. Prin intermediul acestei inițiative, biblioteca își propune să dezvolte o colecție de conținut video și/sau audio în care se citesc cărți pentru copii de vârsta 7-12 ani în limbile engleză, franceză, germană, dar și alte limbi de circulație internațională fiind disponibilă 24/24.

Actualmente această colecție a fost susținută de cititori din Luxemburg, Ungaria, Marea Britanie, Elveția, Statele Unite ale Americii, Franța, citind în limba engleză, franceză, polonă, ungară, italiană. Printre lecturile populare fiind: „Alice in Wonderland” de L. Carroll, „Bajka o rzece i strumieniu”, de Paweł Księżyk, „The Little Mermaid” de Hans Christian Andersen, „Les nains cordonniers” de Frères Grimm, „La petite poule qui voulait voir la mer” de Chrisitan Jolibois și Christian Heinrich, „Splat the Cat” de Rob Scotton.

Victoria Kulikovski, originară din Chișinău, stabilită la Luxemburg a împărtășit pentru bibliotecă, că participarea la această inițiativă e „O experiență cu adevărat deosebită. Am încercat să redau un personaj și am terminat trăindu-l. Sper ca plăcerea și pasiunea care a intrat în citirea poveștii și-a atins scopul, acesta fiind de a trezi curiozitatea copiilor în a învăța ceva nou în limba engleză.  Eu zic o reușită a Bibliotecii, în special dacă Alice a reușit și ea să coboare în casele oamenilor pe timp de pandemie.”

Lecturi în voce e dialogul inteligent dintre Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și generația de cititori care îmbină armonios lectura și tehnologia, atât de potrivit pentru perioada de carantină, devenită amețitor de insuportabilă. Au aderat și prieteni ai bibliotecii care sunt actualmente în țară. Alexandra Nica-Zdaniuk, soția ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, participantă a inițiativei, a împărtășit bibliotecarilor că: „Doresc să felicit Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” pentru minunata inițiativă civică „Lecturi în voce”, care se bucură de un mare succes. Mi-a făcut o deosebită plăcere să fiu parte a acestei inițiative și să pot promova în cadrul ei literatura poloneză contemporană. Colecția creată prin acest proiect este cu atât mai prețioasă cu cât se înscrie în șirul evenimentelor celebrate cu ocazia Zilei Europei, devenind ea însăși o ilustrare a diversității lingvistice și culturale într-o Europă unită. Va urez multe succese în continuare și vă asigur de întreaga mea disponibilitate pentru proiectele inițiate de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” și de filiala sa „Adam Mickiewicz”, care de-a lungul anilor activității sale a contribuit deja în nemărginită măsură la promovarea cunoașterii culturii și limbii polone în Republica Moldova.”

Colecția de conținut video și/sau audio poate fi găsită la următorul link: https://bit.ly/2Xic0AN

Vă îndemnăm să evadați din rutină, și să fiți și deveniți #Lecturiinvoce la #BibliotecaHasdeu!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *