Examenele de BACALAUREAT au fost anulate astăzi prin votul deputaților. Ministrul Educației dă asigurări că diplomele elevilor moldoveni vor fi recunoscute peste hotare


Examenele de bacalaureat, care urmau să se petreacă anul acesta, au fost anulate. Pentru asta au votat majoritatea deputaților din Parlament, după prezentarea ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Proiectul nu a trecut însă fără dezbateri.

Astfel, diplomele absolvenților vor fi eliberate în baza mediei de note acumulate în ultimii trei ani de liceu. Pe perioada rundei de întrebări-răspunsuri, ministrul Șarov a dat asigurări că diplomele elevilor vor fi recunoscute în procesul de admitere la studii peste hotare.

Mai mult, Șarov a punctat că, în funcție de evoluția pandemiei, va fi decisă data sesiunii următoare.

„Nu ne putem asuma riscul să credem că virusul e în descreștere. Nu putem reveni la viața normală pe care am avut-o până în martie. Starea excepțională ne cere și soluții excepționale și luăm decizii pe care poate nu ni le dorim. Imaginați-vă că cei 17.000 de copii susțin examenul și se întorc acasă în familie, de 4-5 ori câte examene sunt. Așa contaminăm întreaga țară. Cât ține de online – nu suntem pregătiți ca soft și nici copiii nu sunt pregătiți”, a spus socialista Ala Darovanaia. Precizăm că Guvernul a aprobat această decizie pe 13 mai.

În 2020, urmau să susțină examenele de bacalaureat 17.459 de candidați.

De menționat că documentul propus deputaților stabilește că diploma nu va fi eliberată restanțierilor, inclusiv din anii precedenți. În acest sens, grupul Pro Moldova a cerut ca și restanțierilor să li se calculeze nota în baza mediei anuale, solicitare care însă nu a fost susținută.

Surse: agora, diez


2 Replies to “Examenele de BACALAUREAT au fost anulate astăzi prin votul deputaților. Ministrul Educației dă asigurări că diplomele elevilor moldoveni vor fi recunoscute peste hotare”

  1. Foarte negativă decizia, unii vor fi nevoiți să piardă un an de studii, este o discriminare față de acești elevi

  2. Buna seara. Sunt mama unui tanar care anul trecut a sustinut trei examene in sesiubea de bacalaurrat 2019. Le matemetica cu un punct mai putin ca sa obtina nota. De ce absolventilor 2020 li se face favoare la patru examene dar celor cu un examen nu li se socoate media? Sau acesti copiii nu sint din Moldova? Ce vina poarta ei in fata celor din Parlament? Daca elevul a sustinut trei examene cu nota 6, 7 si 8 inseamna ca are capacitati. De ce distrugeti destinele copiilor. Daca absolventii 2020 sunt scutiti de examene atunci toti elevii cu o restanta au dreptul sa primeadca diploma. Sunteti siguri ca anul acesta nu aveau sa fie restantieri? Sunt de parerea ca elevii cu o restata au dreptul si ei sa primeadca diploma. Ei au sustinut trei examene cu succes. Nu se stie cati sustineau defacto anul acesta. Aveti timp sa revedeti deciziile luate. Ei sunt cetatenii acestei tari. Ce discriminare. Azi va intoarceti cu spatele la ei, maine vor iesi in piata la proteste sustinuti de parinti. 2000 elevi cu 4000 parinti si bubici, frati, sirori… Ei sunt o forta tanara. Mare adunare va fi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *