Concurs de extindere și consolidare a rețelei de instituții educaționale din cadrul Programului Național de studiere a roboticii ”Roboclub”


Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională – USAID, Guvernul Suediei și UKaid, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, anunță concursul de selectare a 45 de instituții educaționale pentru dotarea cu seturi de robotică LEGO® WeDo 2.0 și LEGO® MINDSTORMS® EV3, în contextul extinderii și consolidării rețelei de școli din cadrul Programului Național de studiere a roboticii „ROBOCLUB”.

Formula de dotare a instituțiilor va fi următoarea:

  1. 15 instituții de învățământ vor fi selectate pentru dotare cu seturi LEGO® WeDo 2.0, destinate elevilor claselor primare.
  2. 15 instituții de învățământ vor fi selectate pentru dotare cu seturi LEGO® MINDSTORMS® EV3, destinate elevilor claselor de gimnaziu și liceu.
  3. 15 instituții de învățământ, deja incluse în Programul Național de studiere a roboticii „ROBOCLUB”, vor fi selectate pentru dotare suplimentară cu seturi LEGO® MINDSTORMS® EV3, în baza performanțelor anterioare atinse în cadrul Programului și cu condiția de a oferi suport școlilor nou înscrise în program, fiindu-le Mentor pe parcursul implementării programului.

Instituțiile noi interesate să adere la programul „ROBOCLUB” vor completa formularul de înscriere.

Instituțiile incluse în program se vor înscrie pentru dotări suplimentare la acest link.

Toate cererile vor fi acceptate până joi, 9 ianuarie 2020, ora 18:00, iar rezultatele vor fi anunțate până la sfârșitul lunii ianuarie.

În formular se vor indica date despre instituția de învățământ și informație despre cadrele didactice care vor preda cursul de robotică în cazul selectării instituției. Aceștia pot fi profesori de informatică, fizică, matematică, învățători de clasele primare ș. a. 

La selectarea instituțiilor noi candidate se va ține cont de următoarele criterii:

  • Numărul de elevi care își fac studiile în instituție;
  • Angajamentul instituției educaționale de a identifica resursele necesare pentru desfășurarea orelor de robotică (ore opționale și/sau extra curriculare) în vederea încadrării a cel puțin 6% din numărul total de elevi în activități de instruire în domeniul roboticii, pe parcursul unui an de învățământ;
  • Disponibilitatea instituției de a co-finanța dotarea;
  • Experiența de utilizare a tehnologiilor în procesul educațional;
  • Infrastructura tehnică a instituțiilor, preferabil laptop-uri/tablete cu data producerii mai recentă de 2015 și conexiune la internet prin WiFi;
  • Experiența de participare în alte proiecte de dotare tehnică și/sau ce prevăd utilizarea TIC;
  • Alte informații suplimentare.

La selectarea instituțiilor pentru dotare suplimentară se va ține cont de următoarele criterii:

  • Ponderea elevilor instruiți în cadrul Programului „ROBOCLUB” până în prezent față de numărul total de elevi care își fac studiile în instituție; 
  • Participări anterioare la formări relevante, școli de vară în domeniul roboticii;
  • Participări anterioare la competițiile FIRST® LEGO® League, FIRST® LEGO® League Junior, SumoBot; 
  • Creșterea potențială a numărului de elevi implicați în activități de robotică, în cazul dotării cu seturi suplimentare;
  • Disponibilitatea de a oferi suport școlilor nou înscrise în program (cel puțin 2 școli), fiindu-le Mentor pe parcursul primului an calendaristic de implementare a programului;
  • Alte informații suplimentare.

Programul de studiere a roboticii „ROBOCLUB” este implementat în Republica Moldova începând din anul 2014 cu sprijinul financiar al USAID, Guvernului Suediei și UK aid, în parteneriat cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Asociația Națională a Companiilor din Domeniul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (ATIC).

În prezent programul „ROBOCLUB” este implementat în 156 instituții de învățământ și biblioteci comunitare din Republica Moldova, dotate cu seturi LEGO® WeDo 2.0, LEGO® MINDSTORMS EV3 și MakeBlock (mbot).

În cadrul „ROBOCLUB” elevii învață să construiască și să programeze roboți, astfel încât aceștia să realizeze sarcini de diferită complexitate. Robotica oferă un mod interesant și practic de studiere a științei, tehnologiei, ingineriei și matematicii, totodată inspirându-i pe elevi să urmeze o carieră în aceste domenii. Învățarea roboticii este un proces care permite dezvoltarea creativității, gândirii critice, capacității de inovare și acumulare a experienței în mai multe domenii și tehnologii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *