Clasa V. Educație fizică. Soft educațional „Istoria fotbalului românesc”


Fotbalul este cel mai popular sport în România. Federația Română de Fotbal sau FRF, membră UEFA, este organismul de conducere național.

În anul 1890, doctorul stomatolog Iuliu Weiner, s-a întors din Anglia după ce și-a terminat studiile, aducând în țară o minge de fotbal și regulile jocului scrise pe o hârtie.

Prima competiție fotbalistică internă a fost Cupa ASAR (Asociațiunea Societăților Atletice din România), fondată în octombrie 1909. A cuprins trei cluburi: Colentina și Olimpia din București (care a câștigat titlul), și United din Ploiești. Primul campionat național a fost Divizia A, iar cele mai titrare echipe românești din perioada interbelică sunt Venus București, cu opt titluri și Chinezul Timișoara cu șase titluri consecutive.

Echipa națională de fotbal a României își începe activitatea prin meciul de la 8 iunie 1922 de la Belgrad, contra Iugoslaviei, scorul fiindu-i favorabil cu 2-1. La 20 mai 1923 Comisia de Fotbal a FSSR (Federatia Societatilor Sportive din Romania) este admisă la Congresul de la Zürich ca membră a FIFA. În această calitate de membră a FIFA, România participă la Turneul Olimpic de Fotbal de la Jocurile Olimpice din 1924 desfășurate la Paris. Federația Română de Fotbal este membră fondatoare a UEFA în 1954. Din august 1990, FRF a devenit organ independent de conducere al mișcării fotbalistice din România, primul președinte ales fiind Mircea Sandu.

La nivel internațional, selecționata de fotbal a României a participat până acum la 7 Campionate Mondiale de Fotbal. Cele mai mari succese le-a înregistrat pe parcursul anilor ’90. În 1994, la Campionatul Mondial din Statele Unite, echipa României a reușit să ajungă până în sferturi, clasându-se atunci pe poziția 6 în clasamentul FIFA. Liderul generației de aur a fotbalului românesc este Gheorghe Hagi. În prezent, dintre fotbaliștii români celebri pot fi amintiți Adrian Mutu, și Cristian Chivu, fost căpitan al naționalei.

Mai multe informații găsiți accesând acest link: https://sanduadi-fotbalul.netlify.app/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *