Clasa V. Educație fizică. Soft educațional „Activități sportive”


Un sport reprezintă o activitate de natură fizică și poate implica
și competiția. Totodată sportul este o activitate care
poate influența stilul de viață, sănătatea sau personalitatea
unui om.

Cuvântul sport are o lungă istorie, avându-și originea în cuvântul latin “deportare”, care printre sensurile sale primordiale, însemna a ieși afară pe poartă adică a ieși în afara zidurilor orașului pentru a se dedica activităților sportive. Tot din acest termen, își au originea în spaniolă, “deportar” și în franceză “despoter”, care se traduc prin “divertisment, distracție”. Din acești termeni a apărut în limba engleză, în secolul XIV, termenul “disport”, ce s-a transformat mai apoi în “sport”.

Studiul dezvoltării sportului în istoria umană, poate arăta schimbări sociale semnificative survenite de-a lungul secolelor, în diferite culturi. Conceptul de sport ca o activitate ce implică abilitățile umane de bază, fizice și mentale, urmărește îmbunătățirea acestor abilități pentru a fi utilizate mai eficient și sugerează faptul că sportul este probabil la fel de vechi ca dezvoltarea inteligenței umane. Pentru omul primitiv, activitatea fizică a fost doar un mod de a-și îmbunătăți cunoștințele despre natură și, în aceeași măsură, un mod de a stăpâni mediul din jurul lui.

Sporturile se pot categorisi în individuale sau de echipă. Sportul, prin însuși natura sa, încurajează diversitatea într-o lume culturală. Pe măsură ce țările și națiunile se apropie tot mai mult unele de altele, dar totuși își păstrează identitatea culturală, sportul este un domeniu în care se învață că diferențele culturale, nu numai că trebuie acceptate, dar reprezintă o bogăție ce trebuie cultivată și prețuită. Conceptul sportiv poate deveni un “indicator de schimbare” a societății globale, de anticipare, evoluții și schimbări prin deschiderea simbolică a relațiilor interstatale. Sportul devine și trebuie considerat, astfel, ca o oglindă a culturii și a societății, căci el reprezintă speranțele și perspectivele viitorului.

Mai multe informații găsiți accesând link-ul: https://sanduadi-sporturi.netlify.app/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *