Cadrele didactice angajate în baza contractului individual, vor beneficia de concediu anual plătit


Cadrele didactice din instituțiile de învățământ angajate în baza Contractului individual de muncă pe durată determinată, de cel puțin un an de studii sau un an universitar, vor beneficia de concediu anual de odihnă plătit, precum și de indemnizația la concediu.  

Parlamentul a aprobat, în ședința plenară un proiect de modificare a articolului 299 din Codul Muncii.

În nota de argumentare a proiectului se menționează că în prezent se atestă o încălcare frecventă a dreptului la concediu de odihnă anual plătit pentru cadrele didactice cu statut de pensionari din cauza aplicării eronate a Codului Muncii de către unii angajatori. Astfel, promovarea proiectului va asigura implementarea unitară a cadrului normativ în domeniul raporturilor de muncă cu privire la angajații din sistemul de învățământ.  

Inițiativa legislativă a fost lansată ca rezultat al consultărilor femeilor deputate din Platforma comună de dialog a doamnelor deputate cu femeile alese în autoritățile publice locale, care s-au desfășurat pe parcursul lunii martie.

Consultările au fost organizate cu suportul Programului pentru Consolidarea rolului Parlamentului în îmbunătățirea egalității de gen în Republica Moldova, implementat de PNUD Moldova, UNICEF, UNFPA și UN Women și au făcut parte dintr-un șir de acțiuni programate pentru relansarea Platformei de dialog a doamnelor deputate din Parlamentul Republicii Moldova.


One Reply to “Cadrele didactice angajate în baza contractului individual, vor beneficia de concediu anual plătit”

  1. Ar fi foarte bine dacă s-ar aproba așa o lege. Noi ,pensionarii, muncim ca și ceilalți profesori și cerințele sunt aceleași fața de noi, dar uite concediu e mai mic. Unde e dreptatea ? De ce , după ce am muncit o viață în școală, am învățat atâtea promoții, ajungând la pensie ni se iau toate privilegiile, dacă mai lucrăm?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *