BNRM vă invită să vizitați expoziția de documente cu genericul: „PETRU CĂRARE – SATIRICUL INCORUPTIBIL”


Biblioteca Națională a Republicii Moldova vă invită să vizitați expoziția de documente cu genericul: „PETRU CĂRARE – SATIRICUL INCORUPTIBIL” (Mihai Cimpoi), prilejuită aniversării a 85-a a poetului, prozatorului, dramaturgului, epigramistului, traducătorului Petru Cărare (13 februarie 1935-  27 mai 2019). În expoziție sunt expuse circa 70 volume de poezii, proză, cărți pentru copii, traduceri editate în diferite perioade, cât și ziare și reviste cu publicațiile autorului și articole despre Petru Cărare ( „Literatura și Arta”, „Glasul națiunii”, „Timpul”, „Chipăruș”, „Moldova Suverană” etc.).

Petru Cărare a fost unul dintre cei mai mari scriitori satirici şi umoriști din spaţiul dintre Nistru şi Prut.  A lucrat la diverse publicaţii periodice (“Tinerimea Moldovei”, “Cultura Moldovei”, “Chipăruş” ş.a.), a fost redactor la Editura “Şcoala sovietică”; secretar literar la Teatrul “Luceafărul” director al Biroului de propagare a literaturii de pe lângă Uniunea Scriitorilor din Moldova. Debutează editorial cu volumul de poezii umoristice “Soare cu dinţi” (1962), urmat de “Trandafir sălbatic” (1965), în care condamnă viciile sociale. Apariţia vijelioasă a parodistului zeflemitor care ia în ţepi regimul n-a convenit şi el este trimis “în surghiun” la Teleneşti; i-a fost suspendat spectacolul “Umbra Domnului” şi arestată cartea “Săgeţi”. Sriitorul a semnat volumele “Zodia musafirului”, “Oglinzi”, “Parodii şi epigrame”, “Peniţa şi bărdiţa”, “Săgeţi, carul cu proşti şi alte poeme”, “Fulgere basarabene”, precum şi cărţi pentru copii, traduceri din poezia rusă şi universală.

Petru Cărare a fost și a rămas un scriitor cu mare priză la public, de o popularitate pe care a avut-o poate doar Grigore Vieru,  un nume de referință al generației anilor 60, care  va rămâne înscris pe frontispiciul literaturii române din Basarabia”, menționează Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

👉Expoziția poate fi vizitată în perioada 6 – 20 februarie 2020, blocul central, parter (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”).


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *