André Gide – 150 de ani de la naștere.


Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Ambasada Franței în Republica Moldova, vă invită să participați la inaugurarea expoziției de carte  „Deschizător de drumuri noi. André Gide –  150 de ani de la naștere”.     

Expoziția cuprinde cca 50 ediții de carte semnate de André Gide și despre el, precum și ediții antume de cele mai importante opere ale sale, traduceri în limba. română, rusă, engleză. Atrage atenția un șir de articole din edițiile periodice străine despre Gide, începând de cele publicate în anii 30 a sec.XX, până astăzi. La fel se reflecteză istoria modernismului, curentului literar care a configurat literatura secolului XX,  unul din inițiatorii căriua a fost André Gide, fiind și unul din cei mai importanți scriitori francezi a sec.XX. Premiul Nobel pentru literatură (1947), cu motivația Juriului:

“Pentru scrierile sale pline de înțelegere și semnificative din punct de vedere artistic, în care problemele și condiția omului au fost înfățișate cu o cutezătoare dragoste de adevăr și o subtilă intuiție psihologică”.

Participă:

Elena PINTILEI, Director general al BNRM;

Serge CASSERI, Prim Consilier și Responsabil de Cooperare și Acțiune Culturală (COCAC) al Ambasadei Franței în Republica Moldova;

Elena PRUS, dr. hab., prof. universitar, prorector pentru Cercetare Științifică și Studii Doctorale, ULIM;

Carolina DODU-SAVCA, conferențiar universitar, doctor, decan Facultatea de Litere, ULIM. 

André Paul Guillaume Gide (1869 – 1951), scriitor, umanist și eseist francez, laureat al premiului Nobel pentru literatură în anul 1947.

      Figură marcantă а scenei intelectuale franceze și internaționale, dă dovadă de curaj, vorbind deschis despre justiție (Souvenirs de lа cour d’assises, 1914), homosexualitate (Corydon, 1924), colonialism (Voyage аu Congo si Le retour du Tchad, 1928). Angajat politic de stânga, rupe în mod spectaculos cu comunismul odată cu Retour de l’U.R.S.S. (1936). În 1897 publică Les Nourritures terrestres, carte саге devine biblia mai multor generații. În 1911 fondează, împreună cu Jacques Copeau, Jear Schlumberger si Andre Ruyters, La Nouvelle Revue Francaise, саге se va transforma, odată cu asocierea lui Gaston Gallimard, în editura Gallimard. Este primul autor, publicand în timpu vieții în colecția Pleiade.

       Opera vastă incluzând: poezie (Les Cahiers d’Andre Walter), scrieri satirice (Paludes, Les Caves du Vatican), nuvele (La Symphonie pastorale, L’Ecole des femmes, Si le grain ne meurt), romane (L’Immoraliste, Les Fauxmonnayeurs), teatru (Saul, Le roi Candaule), eseu (Dostoievsky, La porte etroite), journal (Journal 1889-1939, Journal 1939-1949. Souvnirs).

   Evenimentul de dechidere a expoziției va avea loc la 25 noiembrie 2019, ora 14.30, în sala Literaturile lumii al BNRM, blocul central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”). 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *